“Bartın Eğitim Tarihi Kitabı” yayımlandı

Bartın Üniversitesi tarafından hazırlanan “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Belge ve Fotoğraflarla Bartın Eğitim Tarihi” kitabı raflardaki yerini aldı.
Bu haber 2019-10-21 16:20:22 eklenmiş ve 165 kez görüntülenmiştir.

 

 

Bartın Üniversitesi, Bartın’ın kültürel ve tarihi birikimine katkı sunan eserlerine bir yenisini ekledi. Bartın Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi desteğiyle hazırlanan “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Belge ve Fotoğraflarla Bartın Eğitim Tarihi” kitap, 2 yıl süren titiz bir çalışma sonucunda hazırlandı. Yürütücülüğünü Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çeviribilim Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Demir’in, araştırmacılığını ise Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğr. Gör. Tunay Karakök’ün yaptığı kitap Bartın Üniversitesi tarafından yayımlandı.

Kitabın önsüzünde yazarlar Dr. Öğr. Üyesi Demir ile Öğr. Gör. Karakök, eserin ortaya çıkış aşamalarından bahsederek, şunları söyledi:

“Bartın’ın geçmişine ait belgelerin bulunup ortaya çıkarılması zorlu bir süreci beraberinde getirmekteydi. Bu doğrultuda 2017 yılının Kasım ayından itibaren çalışmaya başlanmış ve özverili çalışmalar sonucunda elinizdeki bu eser ortaya çıkmıştır. Yaklaşık bir yıl süren bu çalışma içerisinde İstanbul ve Ankara’daki Devlet arşivlerinde belge taraması yapılmış, il bünyesinde faaliyette bulunan okullar gezilerek bilgi ve belge toplanmış, nihayetinde ise bu eser vücuda getirilmiştir.”

Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemleri anlatıldı

 

Eserin araştırma konusunun ve kaynaklarının ele alındığı bir girizgâhtan sonra, Bartın tarihine dair kısa bilgilendirmenin verildiği bir giriş bölümü ile birlikte toplamda iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Bartın Eğitim Tarihi ki Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri de ayrı ayrı ele alınıyor. İkinci bölümde ise hem belge hem de fotoğraflarla desteklenerek Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri anlatılıyor.
Eserde ayrıca, tamamı Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’na bağlı Osmanlı ve Cumhuriyet arşivlerinden uzun ve titiz bir tarama ve seçim işleminden sonra 145 adet belge temin edilmiştir. Bu belgeler hakkında özet bilgiler ve Bartın şehrinin bugününden 114 yıl öncesine kadar gitmemizi mümkün kılan birbirinden ilginç ve önemli 50 fotoğraf kitapta yer verildi. Ayrıca Bartın’da eğitim ile ilgili okullar, derslik sayıları, öğrenci ve öğretmen sayıları ile ilgili istatistiki bilgilere de aktarılıyor.

Rektör Uzun: “Önemli bir envanter oluşturduk”

 

Kitap için bir takdim yazısı kaleme alan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, üniversite olarak Bartın tarih ve kültür hafızasına katkı sağlayan bir eseri tamamlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Rektör Uzun, “Bu eser sayesinde şehre ilişkin önemli bir envanter oluşturduk. Bu vesile ile de başta Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Demir ve Tunay Karakök’e üniversitemize ve şehrimize olan vefalarının bir göstergesi olarak görebileceğimiz bu çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum.” dedi.

“Araştırmacılara ilham kaynağı olmasını temenni ediyoruz”

 

Yazarlar Demir ve Karakök ise kitabın yayımlanma aşamasında destek verenlere teşekkür ederek, “Bu kitap çalışmasının her safhasında desteğini esirgemeyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’a, Rektör Yardımcımız Pof. Dr. Sedat Yazıcı başta olmak üzere Prof. Dr. M. Serhat Yılmaz’a, Doç. Dr. Beytullah Kaya’ya, Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Arslan’a, Bartın İl Milli Eğitim önceki Müdürü Yaşar Demir’e,  Yusuf Türkay’a, Hüseyin Göl’e, Bartın Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Proje Koordinatörlüğüne şükranlarımızı sunuyoruz. Bartın tarihini zihinlerimizde canlandırmaya çalışan fotoğrafları bizlere tedarik ederek kullandırma izni verip, arşivlerini bizimle paylaşan Cihangir Kasapoğlu’na, Mücteba Şivet’e, Erkan Aşçıoğlu’na, Servet Çınçın’a, Erdenay Çınçın’a, Gazi Kula’ya ve Engin Köstetçi’ye teşekkür ediyoruz. Bu çalışmanın Bartın’a, Üniversitemiz’e, eğitim camiasına ve Bartın ile ilgili çalışmalar yapan veya yapmayı düşünen araştırmacılara ilham kaynağı olmasını temenni ediyoruz.” ifadelerini kullandılar.

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Üniversitesi Bartın Eğitim Tarihi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›