“GALLA PAZARI’NA TEMİZ VE ÜCRETSİZ WC İSTİYORUZ!”

Bartın Halk Evi, Bartın’ın önemli noktalarından olan Galla Pazarı için talep ettiği temiz ve ücretsiz tuvaletler için çalışmalarına ve gündem oluşturmaya devam ediyor. Bartın Halk Evi konuyla ilgili yaptığı açıklamada taleplerin henüz karşılanmadığını belirterek verilen sözlerin takipçisi olacaklarını ifade etti.
Bu haber 2019-10-15 14:06:54 eklenmiş ve 197 kez görüntülenmiştir.

 

 

Erkan Hızoğlu

 

Bartın Halk Evi’nden konuyla ve gelinen süreçle ilgili yapılan basın açıklamasında şunlar belirtildi: “Galla Pazarı; yüzyıldan fazladır Bartınlı kadınların ticari ve sosyal hayata katıldığı önemli bir buluşma noktası ve Türkiye’de benzeri olmayan bir kadın üretim modelidir. Bartın halkının Salı ve Cuma günleri mutlaka uğradığı, alışverişini yaptığı yerel ekonominin en dinamik noktalarından biridir. Ticari ve sosyal fonksiyonları yanı sıra Bartın için kültürel ve turistik değerdir, ziyaretçilerin ilgi gösterdiği bir cazibe noktasıdır. Ancak Bartın için vazgeçilmez bir kamusal alan olan Galla Pazarı’nda, temiz, sağlığa uygun, engelli erişimi olan ve pazarcılar için ücretsiz tuvalet halen bulunmamaktadır. Bartın Halkevi, Nisan 2019’da Galla Pazarı’na temiz, sağlıklı, engelli erişimi olan, alt değiştirme, emzirme alanları bulunan ve ücretsiz WC talebiyle bir imza kampanyası başlattı. Bartın halkının yoğun ilgi gösterdiği kampanya kısa sürede 400 imzaya ulaştı. Toplanan imzalara ek olarak 30 bireysel başvuru dilekçesiyle Bartın Belediyesi ve Bartın Valiliği İnsan Hakları Kurulu’na başvurular yapıldı.

Bartın Valiliği’nin görevlendirdiği komisyon, tuvaletleri inceleyerek WC taleplerini haklı buldu ve gereğinin yapılmasını belirterek Bartın Belediyesi’ni görevlendirdi. Belediye, WC taleplerinin çalışma programına alındığını belirten açıklama yaptı. (Mayıs 2019)

Galla Pazarı WC kampanyası sürecinde tüm gelişmeler, Bartın Halkevi sosyal medya hesaplarından kamuoyuyla paylaşıldı. Nisan 2019 tarihinden bu yana Galla Pazarı’na temiz, sağlıklı, engelli erişimi olan, alt değiştirme, bebek emzirme alanları bulunan ve pazarcılar için ücretsiz WC taleplerimizin takipçisi olduk. Belediye ve Valilik ile temaslar çeşitli düzeylerde sürdürüldü. Eylül 2019’da Bartın Halkevi heyetiyle Belediye ziyaret edildi ve WC konusundaki gelişmeler hakkında bilgi alındı, talepler yinelendi. Belediye başkan yardımcısıyla yapılan görüşmede bebek alt değiştirme-emzirme alanı talebinin yerine getirildiği ve engelli erişimi sorununun kısmen çözüldüğü öğrenildi. Galla Pazarı’nın genel sorunlarını içeren rapor Belediye başkanlığına sunuldu. (“Galla Pazarı Raporu” imza kampanyası sürecinde temas kurduğumuz Bartın halkının taleplerini, gözlemleri ve Mart 2019 tarihli Bartın Yerel Yönetim Paneli sonuç raporunda yer alan sorunları içermektedir.)

Ancak Nisan 2019’ta başlatılan temiz, sağlıklı WC kampanyasının üzerinden aylar geçmesine rağmen; Galla Pazarı’nda bulunan tek tuvalet: Temiz ve sağlığa uygun değildir.  Engelli erişimi bulunmamaktadır. (Kadın WC) Pazarcılar için ücretsiz WC talebimizin gereği yerine getirilmemiştir. Alt değiştirme, bebek emzirme alanı inşa edilmiş olsa da kapısı kilitli olduğundan kullanılamamaktadır. Galla Pazarı’nda temiz, engelli erişimi olan ve pazarcılar için ücretsiz umumi tuvalet talebimizi yineliyoruz. Temiz, sağlıklı ve engelli erişimi bulunan tuvalet temel insan hakkıdır. Kadın, erkek, yaşlı, engelli, çocuk, turist ve pazarcı bütün yurttaşların gereksinimlerini karşılamalıdır. Salı ve Cuma günlerinde tüm gün boyunca tezgahın başında Bartın halkına sağlıklı ürünler ulaştıran ve belediyeye işgaliye parası ödeyen pazarcılar temiz, sağlıklı tuvaletlerden ücretsiz faydalanmalıdır. Bartın Halkevi olarak Galla Pazarı’nın başta tuvalet olmak üzere tüm sorunlarının ivedilikle ele alınmasını, Bartın halkının haklı taleplerinin yerine getirilmesini istiyoruz.  Galla Pazarı ile gelişmelerin ısrarlı takipçisi olacağımızı, kamuoyunu gelişmeler konusunda bilgilendireceğimizi saygıyla duyururuz.”

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Galla Pazarı ücretsiz tuvalet
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›