‘Biyoetanol Projesi’ çalışmaları sürüyor

Bartın Üniversitesi ile Pakistan Goverment College Lahore Üniversitesi (GCU) iş birliğinde sürdürülen “Biyoetanolün Maliyet Etkin Pilot Ölçekli Üretimi” başlıklı proje kapsamında çalışmalar her iki ülkede de devam ediyor.
Bu haber 2019-10-12 14:27:04 eklenmiş ve 167 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Biyoetanol çalışması kapsamında, Bartın Üniversitesi Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Ufuk Çelebioğlu tarafından Pakistan GCU’ya bir ziyaret gerçekleştirildi. Yeni bir yöntemle üretilmesi hedeflenen biyoetanol çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulunululan ziyarette Dr. Öğr. Üyesi Çelebioğlu, kendi çalışmaları hakkında Endüstriyel Biyoteknoloji öğrencilerine yönelik 2 konferans verirken, proje hakkında GCU’nun Bukhari Konferans Salonu’nda bir de seminer düzenledi.

 

İki üniversite arasında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgilerin verildiği seminere, Türkiye Lahore Başkonsolosu Emir Özbay, GCU’nun Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hassan Amir Shah, projenin Pakistan ayağının yürütücüsü Prof. Dr. M. Nauman Aftab ile akademisyenler de katıldı.

 

Çelebioğlu: “Petrol bağımlılığı azaltılacak”

 

Projenin Pakistan’da devam eden deneylerine de katılan Dr. Öğr. Üyesi Çelebioğlu, çalışmalar hakkında bilgi verirken, günümüzde enerjiye olan ihtiyacın giderek arttığına dikkat çekti ve bu yüzden yürüttükleri projeye büyük önem verdiklerini söyledi. Çelebioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Atık bitkilerden fındık kabuğu, fındık zürufu (koçanı) ve orman gülü kullanılarak düşük maliyetli biyoetanol üretiminin araştırıldığı projede bir yıl başarıyla tamamlandı. Üç yıl sürecek projenin ikinci yılının başlangıcında bir çalışma planı ve görüş alışverişinde bulunduk. Petrole olan bağımlılığı azaltılmasında ve çevre kirliliğinin önlenmesinde yardımcı olacak proje kapsamında verdikleri destek ve katkılarından dolayı Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’a, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ’a ve Pakistan’dan paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

 

Uzun: “Ciddi döviz tasarrufu sağlayacak bir proje”

 

Her iki ülkeden öğrenci ve öğretim üyelerinin bu programdan faydalandığını belirten Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise Pakistan ve Türkiye’nin, ham petrol ithalatı için büyük miktarda harcama yaptığını söyledi. Uzun, yenilenebilir enerji teknolojilerini, özellikle biyoyakıt üretimini teşvik ederek, her iki ülkenin de ham petrol ithalatı için harcanan dövizden kayda değer tasarruf sağlayabileceğini vurgularken sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu noktada devam eden projenin önemli çıktıları olacaktır. Ayrıca, bölgesel kalkınma kapsamında değerlendirdiğimiz projemiz, yöremizde çokça bulunan ve bir anlamda çevre kirliliğine neden olan atıkların da ekonomiye kazandırılması noktasında oldukça önemlidir.

 

Destek verenlere teşekkür

 

Yükseköğretim Kurulumuzun uygulamaya koyduğu ‘Proje Tabanlı Mevlana Değişim Programı’ kapsamında Pakistan GCU ile iş birliği içerisinde gerçekleştirilen projenin; başta bölgemiz olmak üzere ülkemizin kalkınmasına katkı sunacaktır. Bu vesileyle üniversitemizin uluslararasılaşma doğrultusunda gerçekleştirdiği çalışmalardan biri olan projeye katkı sunanları da unutmamalıyız. Bu bağlamda desteklerinden dolayı Tarım ve Orman Bakanımız Doktor Sayın Bekir Pakdemirli'ye ve Orman Bölge Müdürlüğüne,  YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın M. A. Yekta Saraç’a, şahsında tüm YÖK üyelerimize, katkıları dolayısıyla Bartın Valimiz Sinan Güner’e ve önceki Fen Fakültesi Dekanımız, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ ile projede emeği geçen tüm akademisyenlere teşekkür ederim.”

ETİKETLER : Bartın Bartın Üniversitesi Biyoetanol çalışması
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›