Hak sahiplerine satışlar başladı

Bundan 109 yıl önce çıkarılan ve Havza-i Fahmiye olarak anılan “3303 sayılı Taşkömürü Havzasındaki Taşınmaz Malların İktisabına Dair Kanun” ile çizilen sınırlar içinde kalmaları nedeniyle Hazine adına tescil edilmiş bulunan taşınmaz malların, hak sahiplerine harca esas değer üzerinden doğrudan devrine başlandı. Bartın Merkez’de 37 köydeki yaklaşık bin 500 parselde ve Amasra’da 4 köydeki 80 parselde kadastro işlemleri tamamlandı. Devir için gerekli şartları sağlayan ve özel mevzuatları uyarınca devrinde sakınca görülmediği ilgili kamu kurumlarca bildirilen Bartın Merkez ilçeye bağlı 4 köyde 264 adet taşınmaz malın 276 hak sahibine devir işlemi tamamlandı. Amasra ilçemizde de 2 adet taşınmazın 2 hak sahibine devri gerçekleştirildi. Merkez ilçe ve Amasra’daki diğer başvuru sahibi hak sahiplerine ilişkin işlemler ise devam ediyor.
Bu haber 2019-10-08 14:32:32 eklenmiş ve 236 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Aydın Geçgen

 

 

 

Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, müjdesi 31 Mart Mahalli İdareler seçimi öncesinde imize gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bizzat Bartın’da verilen Havza-i Fahmiye kanunundan dolayı yaşanan mülkiyet sorunlarının ortadan kaldırılacağına ilişkin sözün gereğinin yerine getirilmeye başlandığını duyurdu.

 

Konuya ilişkin olarak yaşanan gelişmeler hakkında EYBEY Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Özcan, 3303 sayılı Taşkömürü Havzasındaki Taşınmaz Malların İktisabına Dair Kanun (Havza-i Fahmiye), 19 Haziran 1986 tarih ve 19139 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatırken, bu kanunun amacının 17 Ocak 1910 tarih ve 289 sayılı Tezkerere-i Samiyye ile hudutları belirlenen ve 5 Şubat 1958 tarih ve 4/9925 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla hudutları genişletilen Taşkömürü Havzası dahilinde kalan taşınmaz malların zilyetleri adına tesciline imkan sağladığını söyledi.

 

Bin 580 parselin kadastrosu tamamlandı

 

Bu kanunun son olarak 2015 yılında değiştirilen ek 1’inci maddesi uyarınca hak sahipleri belirtilerek, Hazine adına tescil edilen taşınmaz malların harca esas değer üzerinden belirlenen hak sahiplerine doğrudan devrinin yapılmasına imkan sağlandığını kaydeden Özcan, ilimizde de belli bölgelerde yaşanan mülkiyet sorununa ilişkin yürütülen çalışmalarda gelinen son noktayı şu yekilde özetledi:
“Cumhurbaşkanlığı İcraat Programları kapsamında da Havza-i Fahmiye (Taşkömürü Havzası) sınırları içerisindeki taşınmaz malların hak sahiplerine doğrudan satışına yönelik işlemlerin hızlı bir şekilde yapılması talimatlandırılmıştır. Bu kanun kapsamında bu güne kadar ilimiz Merkez ilçesine bağlı; Ağdacı, Ahmetpaşa, Akbaba, Akçamesçit, Akmanlar, Alibaş, Balat, Aydınlar, Balamba (Çaydüzü), Çakırkadı, Çeştepe, Dallıca, Esenyurt, Gökçekıran, Gürgenpınarı, Güzelcehisar, Hasanlar, Kaman, Kaşbaşı, Karaçay, Kışla, Kızılelma, Kutlubeytabaklar, Ören, Sipahiler, Şiremirçavuş, Sütlüce, Terkehaliller, Terkehatipler, Tuzcular, Ulugeçitambarcı, Ulugeçitkadı, Yanaz, Yeğenli, Yıldız, Şahne ve Karayakup olmak üzere 37 köyde yaklaşık bin 500 parsel, Amasra İlçesinde İnpiri, Gömü, Ahatlar ve Topderesi olmak üzere 4 köyde yaklaşık 80 parselin kadastro çalışmaları tamamlanmıştır.

 

278 hak sahibine devir yapıldı

 

Devir için gerekli şartları sağlayan ve özel mevzuatları uyarınca devrinde sakınca görülmediği ilgili kamu kurumlarınca bildirilen İl Merkezinde 4 köyde 264 adet taşınmaz malın 276 hak sahibine devir işlemi gerçekleştirilmiştir. Amasra İlçesinde ise 2 adet taşınmazın 2 hak sahibine devri gerçekleştirilmiş olup, gerek İl Merkezinde ve gerekse Amasra İlçesinde devir işlemleri halen devam etmektedir.”

 

Devir için aranan şartlar

 

Sözkonusu taşınmazların hak sahiplerine devri için hak sahiplerinin süresi içinde başvuruda bulunmuş olması, devri istenen taşınmaz malın 14.11.1999 tarihinden önce yapılan tapulama ve kadastro çalışmaları sonucunda hükmen de olsa Hazine adına tescil edilen taşınmaz mallar ile tescil harici bırakılan Devletin hüküm tasarrufu altındaki yerlerden olması, taşınmaz malın, 1958 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile genişletilen sınırları da dahil olmak üzere, Havza-i Fahmiye sınırları içinde olması, taşınmaz malın, 3303 sayılı Kanunun ek 2’nci maddesinde sayılan yerlerden olmaması, devir talebinde bulunanların; tapu kütüğünün beyanlar hanesinde taşınmazın zilyedi/kullanıcısı ve/veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişiler veya bunların kanuni ya da akdi halefleri olması gerekiyor.

 

Peşin ya da taksitle ödenebilir

 

Taşınmaz mallar için belirlenen devir bedeli, peşin ya da taksitle ödenebilir. Peşin ödemelerde, bedelin tebligatı izleyen otuz gün içinde ödenmesi gerekmektedir. Taksitle ödemelerde, bedelin dörtte birinin tebligatı izleyen 30 gün içinde yatırılması gerekmektedir. Taksit bedellerinin belirlenen sürede ödenmemesi halinde kanuni faiz oranı uygulanmak suretiyle geçmiş dönemlere ait taksit tutarları son taksit süresi sonuna kadar tahsil edilir.

 

Son müracaat tarihi ne?

 

Hak sahiplerinin kadastro işlemlerinin kesinleştiği tarihten itibaren 5 yıl içinde devrini istedikleri taşınmaz mal, il merkezi sınırları içerisinde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze, ilçe sınırları içerisinde ise Kaymakamlıklardaki Milli Emlak Şeflikleri’ne başvurmaları gerekmektedir. Vatandaşlarımız buralara başvurduktan sonra yapılan inceeleme neticesinde herhangi bir eksiklikbulunmaması durumunda sözkonusu taşınmazların devri ile igili süreci hızlı bir yekilde gerçekleştiriyoruz.”

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›