Kozcağız Barajı’nda seviye yüzde 90’a ulaştı

Kozcağız Barajı’nda çalışmaların yüzde 90 seviyesine ulaştığını belirten Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mevlüt Aydın, projenin tamamlanması ve 24 bin 600 dekar alanın sulamaya açılmasıyla bölge halkının ekonomik değeri yüksek ürünler üretebileceğini ifade ederken sulu tarım ile birlikte ülkemiz ekonomisine yıllık 20 milyon 56 bin 999 TL katkı sağlanmasının hedeflendiğini açıkladı.
Bu haber 2019-09-13 15:19:19 eklenmiş ve 243 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Kozcağız Barajı’ndaki çalışmaların yüzde 90 seviyesine ulaştığını belirtti.

 

DSİ çalışmalarıyla ilgili genel bir değerlendirmede bulunan Aydın, “DSİ Genel Müdürlüğü olarak özellikle son 16 yılda devasa büyüklükte baraj, gölet, sulama tesisi, içmesuyu ve arıtma tesisi, atıksu arıtma tesislerini, hidroelektrik santralleri inşa ederek ve dereleri ısalah ederek bununla birlikte sosyal yaşam alanları oluşturarak vatandaşların istifadesine sunduk. DSİ Genel Müdürlüğü vatandaşımızın en hızlı şekilde memba kalitesinde içme ve kullanma suyuna ulaşması için içme suyu tesisleri, içme suyu havzalarını korumak ve gelecek nesillere sağlıklı şekilde bırakmak adına evsel Atıksu arıtma tesisleri inşa etmekte, tarımsal sulamanın en etkin ve verimli şekilde yaygınlaştırılması için sulama yatırımları gerçekleştirmektedir. Ayrıca direkt yada dolaylı gerçekleştirilen HES’lerle 2003 yılında 26 milyar kilovat saat olan hidroelektrik enerji üretim kapasitesini 2019 yılı Haziran ayı itibariyle 99 milyar kilovatsaate yükseltilmiş böylelikle kaynaklar içinde HES’ler 1. sırayı almış ve son 16 yılda 4 bin 856 adet taşkın koruma tesisini tamamlayarak, arazilerimizin ve yerleşim alanlarımızın taşkınlardan en az zararla etkilenmesini sağlamıştır.” dedi.

 

Yıl sonunda gövde dolgusu tamamlanacak

 

Ardından da Bartın’a kazandırılan yatırımlardan söz eden DSİ Genel Müdürü Aydın, Kozcağız Barajı çalışmalarının devam ettiğini söyleyerek, “DSİ Bartın’a yaptığı yatırımlarla ilimizin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Bartın ilimizde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır. İnşaatında çalışmalarının tamamlanmasıyla barajda depolanacak su ile 24 bin 600 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacaktır. Bununla birlikte Kozcağız Ovasında ve Bartın ilimizde meydana gelecek taşkın debilerinde önemli ölçüde düşüş sağlanacaktır. Kozcağız Barajı inşaatında 2019 yılı itibariyle gövde dolgusu devam etmektedir. Toplam 1 milyon metreküp gövde dolgusunun 800 bin metreküpü tamamlanmıştır. 200 bin metreküp dolgu imalatı devam etmektedir. Dolusavak kazıları enerji kırıcı hariç tamamlanmış olup beton imalatları devam etmektedir.” dedi.

 

Ekonomiye yıllık 20 milyon 57 bin lira katkı

 

Aydın, projenin tamamlanması ve 24 bin 600 dekar alanın sulamaya açılmasıyla bölge halkının ekonomik değeri yüksek ürünler üretmesini,  yıl içinde iki ürün alması sağlanacak ve sulu tarım ile birlikte ülkemiz ekonomisine yıllık 20 milyon 56 bin 999 TL katkı sağlanmasının hedeflendiğini açıklayarak sözlerini tamamladı.

 

 

ETİKETLER : Bartın Kozcağız Barajı Devlet Su İşleri DSİ DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›