Oktay, Bartın Gazetesi’nin 96. Yılını kutladı

Bartın Pusula ve Bartın Halk Gazetesi’ni bünyesinde bulunduran EYBEY Medya ve Yayımcılık Tic. Ltd. Şti. sahibi Mustafa Ahmet Oktay, Bartın Gazetesi’nin 96. yılını kutladı.
Bu haber 2019-09-06 16:39:13 eklenmiş ve 343 kez görüntülenmiştir.

 

 

Erkan Hızoğlu

 

6 Eylül 1924 tarihinde kurulan ve bugüne kadar hiç ara vermeden yayın hayatını sürdürmeye devam eden Bartın Gazetesi, 96.yılını kutluyor.

Bartın Pusula ve Bartın Halk Gazetesi’ni bünyesinde bulunduran EYBEY Medya ve Yayımcılık Tic. Ltd. Şti. sahibi Mustafa Ahmet Oktay, Anadolu’nun en eski yerel gazetelerinden olan ve arşivi bilimsel araştırmalara da kaynak olan Bartın Gazetesi’nin 96. Yılını kutlayarak Esen Aliş’e başarılarla dolu nice yıllar diledi.

Bartın’da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 6. Dönem Milletvekili Cemal Aliş tarafından 6 Eylül 1924 yılında kurulan Bartın Gazetesi, "Şapograf" taş baskı sistemiyle başladığı yayın hayatına eski harflerle 4 yıl devam etti. 1928 yılında gerçekleşen harf inkilabı ile birlikte latin harflerle basılmaya başlayan Bartın Gazetesi, 95. yılını kutluyor. Haberlerin yanı sıra Türkiye’de ilk kez folklor halk bilim yazılarının yayınlandığı gazetenin bu koleksiyonları Ankara Hacettepe Üniversitesi Folklor Enstitüsüne alındı ve araştırmacılara açıldı. Dil bilimci Şakir Ülkütaşır, Abdülkadir Karahan, Halkbilimci Sadi Yaver Ataman, Vahit Lütfi Salcı gibi yazarların ilk ürünlerini verdiği ve folklorculara kucak açan gazete, ünlü folklorcu Perter Naili Boratan’ın eserlerinde de yer aldı. Bartın Gazetesi’nde ayrıca ünlü şair Behçet Kemal Çağlar ilk şiirlerinin yanı sıra, ünlü romancı, mizah yazarı ve şair Rıfat Ilgaz’ın da 3 yıl boyunca köşe yazıları yayınladı. Yayınını kesintisiz olarak sürdüren Türkiye Cumhuriyeti’yle yaşıt gazete, kurucusu Cemal Aliş ve ardından da oğlu iktisatçı Esen Aliş tarafından 2. kuşaktır yönetiliyor.

 

 

 

 

 

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Gazetesi EYBEY Medya ve Yayımcılık Mustafa Ahmet Oktay
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›