Bartın’da 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkuyla kutlandı

30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da Mustafa Kemal Atatürk başkumandanlığında kazanılan Büyük Taarruz’un 97. Yıldönümü resmi törenlerle ve belediyenin düzenlediği etkinliklerle kutlandı.
Bu haber 2019-08-30 16:49:06 eklenmiş ve 213 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

Ahmet KARADENİZ

 

İstiklal Savaşının en önemli muharebelerinden olan ve aziz milletin Türk Silahlı Kuvvetleri ile bütünleşerek bağımsızlığı uğruna elde ettiği 30 Ağustos Zafer Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Bartın’da da düzenlenen törenle kutlandı.

Bartın’daki 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kapsamında ilk program Bartın Valiliği önünde gerçekleştirilen çelenk sunma töreniyle başladı. Törende Bartın Valisi Sinan Güner, Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Mustafa Çalışkan ve Belediye Başkanı Cemal Akın, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Ardından da bir dakikalık saygı duruşunda bulunulduktan sonra İstiklal Marşımız eşliğinde Bayrağımız göndere çekildi.

 

Vali Güner, tebrikatları kabul etti

 

Valilik önünde Atatürk Anıtına çelenk konulmasıyla başlayan 30 Ağustos Zafer Bayramı töreni, Bartın Valisi Sinan Güner’in Valilik Makamında tebrikatları kabulü ile devam etti.

Vali Güner, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Mustafa Çalışkan, Belediye Başkanı Cemal Akın ile birlikte makamında Bartın protokolünün tebrikatlarını kabul etti.

 

Tören birlikleri ve halkın bayramı kutlandı

 

Valilik makamındaki tebrikat töreni sonrası Valilik önündeki kutlama törenine geçildi. Vali Güner, Garnizon Komutanı Çalışkan ve Başkan Akın, tören birlikleri ile halkın bayramını kutladı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı eşliğinde Türk Bayrağı göndere çekildi. 

 

“Topyekün bir varoluş mücadelesinin başarıya ulaştığı gün”

 

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma Garnizon Komutanlığında görevli Deniz Piyade Kıdemli Albay Bülent Özgen, tarafından yapıldı. Albay Özgen, 30 Ağustos Zaferi’nin önemine vurgu yaparak konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Bugün, şanlı tarihimizin eşsiz zaferlerinden biri olan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 97’inci yıldönümünü kutlamanın sevinci ve haklı gururunu yaşıyoruz. 30 Ağustos, Türk Ulusuyla kahraman ordusunun, ebedi Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, milli birlik ve beraberlik ruhu içerisinde birbirine kenetlenerek sürdürdüğü topyekün bir varoluş mücadelesinin başarıya ulaştığı gündür.

Bu mücadele öncesinde, Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’ndan yenik ayrılması sonucu, Mondros ve Sevr Anlaşmaları imzalanmış, bu anlaşmalar ile yurdumuz işgal edilmiş ve milletimiz ana vatanında özgür ve bağımsız yaşama hakkından yoksun bırakılmak istenmiştir. Türk milleti için kabul edilmesi mümkün olmayan bu durum neticesinde, Anadolu’da Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde bağımsızlık mücadelesi başlatılmıştır.

 

“Bağımsızlık mücadelesi büyük bir zaferle taçlandırıldı”

 

Bu mücadele kapsamında ilk olarak Doğu’da Ermeni çetelerine karşı başarı kazanılmış, sonrasında ise Batı Cephesinde 1. ve 2. İnönü Savaşları ve Sakarya Meydan Muharebesi ile düşmana ağır bir darbe indirilmiştir. Ancak, aldığı bu yenilgilerden gerekli dersi çıkartamayan ve Türk Milletinin kendi topraklarında hür ve bağımsız yaşama istek ve kararlılığını anlamakta zorluk çeken düşmana son darbeyi indirmek üzere Türk Ordusu, 26 Ağustos 1922 şafağında Büyük Taarruza geçilmiştir. Bu taarruz neticesinde düşmanın 6 ayda geçilemez dediği mevziler 6 saatte aşılmış ve düşman savunması 5 günde çökertilmiştir. Müteakiben Büyük Önder Atatürk’ün ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri’ emriyle ordularımız Ege kıyılarına ulaşarak, bağımsızlık mücadelesini büyük bir zaferle taçlandırmıştır.

 

“Dünya harp tarihinin altın sayfalarına geçti”

 

Kahraman Türk Ordusunun personel, silah, araç ve gereç bakımından kendisinden çok üstün olan işgal ordusuna karşı başlattığı bu taarruz, bizzat başkomutan mustafa kemal atatürk tarafından yönetilmiş ve taarruz, askeri strateji, taktik manevraları ve türk askerinin gösterdiği cesaret, özveri ve kahramanlık ile dünya harp tarihinin altın sayfalarına geçmiştir.

 

“Ulus bilincinin ilk kıvılcımı oldu”

 

Bu zafer sadece Türk Ulusunun kesin bağımsızlığını sağlamakla kalmamış, tüm dünyada sömürge durumunda olan uluslara kurtuluş mücadelesi için emsalsiz bir örnek teşkil etmiş, mazlum ve esir uluslara yol göstermiş, ışık tutmuş, tüm dünyada ulus bilincinin ilk kıvılcımı olmuştur.

 

“Hiçbir engel tanımayacağının eşsiz bir örneği”

 

Bu zaferle, geri kalmış, uzun yıllar süren savaşlar neticesinde ekonomik kaynakları tükenmiş bir imparatorluğun küllerinden, çağdaş standartlara uygun modern bir devletin temelleri atılmış, Türk Ulusu çağdaş, laik, demokratik ve milli devlet olanağına kavuşmuştur.

Bu zafer aynı zamanda, yüce Türk Milleti ve onun bağrından çıkmış kahraman ordusunun, en zor şartlarda bile, hiçbir güce boyun eğmeyeceğinin; egemenliği ve özgürlüğü söz konusu olduğunda gücünün ve yeteneğinin hiçbir engel tanımayacağının eşsiz bir örneğidir.

 

“Türk askeri canını seve seve feda etmeye hazır”

 

Yüreğindeki vatan sevgisi, sarsılmaz irade ve üstün cesareti ile milletini ve ülkesini kanının son damlasına kadar koruyan Türk askeri, bugün de aynı inanç ve kararlılıkla, vatanı için canını seve seve feda etmeye hazırdır. Kahraman Türk ordusunun tarih boyunca elde ettiği başarılar, kendisine ihtiyaç duyulduğunda yapabileceklerinin de kesin bir teminatıdır.

Sözlerimi burada sonlandırırken, 97 yıl önce özgürlüğün bedelini kanlarıyla ödeyerek bizlere bu güzel yurdu hediye eden başta büyük devlet adamı, Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Büyük Önder Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, tüm aziz ve kahraman şehitlerimizi rahmet ve tazimle, kahraman gazilerimizi saygı ve şükranla anıyor, bu duygularla 30 Ağustos Zafer Bayramınızı kutluyor, saygılarımızı sunuyoruz. Ne mutlu Türküm diyene!

 

Halkoyunları gösterisi yapıldı

 

Konuşmaların ardından 30 Ağustos Zafer Bayramı programı, halk eğitim merkezi halkoyunları ekibinin folklor gösterilerinin sonrasında tören geçişiyle sona erdi.

Bartın’da kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinliklerine, Bartın Valisi Sinan Güner, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç,  CHP Barttın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Mustafa Çalışkan, Bartın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selman Karayılmazlar,  Cumhuriyet Başsavcısı Adem Aydemir, İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Selim Kapancı, İl Emniyet Müdürü Ogün Vural, AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı, CHP İl Başkanı Selim Karakaş, MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik, kamu kurum ve kuruluşların amirleri, siyasi parti başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, askeri erkan, şehit aileleri, Bartınlı gaziler ve vatandaşlar katıldı.

 

ETİKETLER : Bartın 30 Ağustos Zafer Bayramı Bartın Valiliği
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›