Kan ve kök hücre bağışı kampanyası düzenlendi

Türk Kızılayı Bartın Şube Başkanlığı’nca dün Bartın Cumhuriyet Meydanında kan ve kök hücre bağışı kampanyası düzenlendi.
Bu haber 2019-08-23 16:02:59 eklenmiş ve 248 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

Yaz döneminde düşen kan bağışı sayısını arttırmak ve kan bağışı konusundaki farkındalığı arttırmak amacıyla Türk Kızılayı Bartın Şube Başkanlığı’nca dün Bartın Cumhuriyet Meydanında kan ve kök hücre bağışı kampanyası düzenlendi.

Çakın: “Duyarlılığı için halkımıza teşekkürler”

Kan bağışı kampanyası ile ilgili açıklamalarda bulunan Bartın Kızılay Şube Başkanı Rıza Çakın, kampanyaya kayıtsız kalmayan vatandaşlara teşekkür ederek “Hayat kurtarmaya gönül vermiş olan halkımız her zaman olduğu gibi bu defa da duyarlı davranarak kan bağışında bulundu. Bir ünite kan kurtarılan 3 can olduğuna göre bağışta bulunanların yaptığı insanlık görevi hepimizi onurlandırdı. Ne mutlu onlara ki bu kadar insana umut verdiler. Hiç tanımadıkları insanlar onların kanıyla hayat buldular. Duyarlılığı için bütün vatandaşlarımıza, Kızılay’ın kan bağışçılarına, bu çağrımızı insanlarımıza ulaştırmamıza vesile olan medya kuruluşlarına, bu anlamda basın mensuplarına, sivil toplum kuruluşlarına, şirketlere, taraftar gruplarına, üniversitelere, gençlik organizasyonlarına, kendi mahallesindeki insanları bireysel inisiyatifiyle toplayıp kan merkezlerine götüren duyarlı insanlara teşekkür ediyorum.” dedi.

“Yılda 4 sefer kan bağışında bulunun”

Kan bağışının önemine dikkat çeken Çakın, kan bağışı süreci hakkında bilgiler vererek şunları söyledi:

“Biliyorsunuz ki kanın bir üretim merkezi var ve tek üretim merkezi de insan vücudu. Kan kaynağı sadece insan olan, dışarıda yapay olarak üretilemeyen bir ilaç ve hayati önemi taşıyor. Eksikliğinde de hem hasta hem hasta yakınları ciddi sıkıntılar çekiyor. Biz de birer hasta ve hasta yakını adayıyız bu yüzden de bu bilinçle yaşamak gerekiyor. Erkekler yılda 4 sefer 3’er ay aralıklarla, kadınlar da yılda 3 kez 4’er ay aralıklarla kan bağışı yapabilir. 18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey kan bağışçısı adayı olabilir.

Kan vermenin faydaları?

Kan verince kan yapan organlar uyarılır ve kan yapmaya sevk edilir. Kan hücreleri yenilenir. İnsan psikolojik olarak rahatlar, kendini huzurlu hisseder. Daha sonra kendisine kan verilmesi gerektiğinde bunu yapacak insanların çıkacağını düşünerek güven duyar. Her kan bağışlayana kan grubu, kan sayımı ve kan yoluyla bulaşan hastalıklarla ilgili tarama testleri uygulanır, bu da bir yarar olarak düşünülebilir. Gönüllü bağışçılardan alınan kan, güvenli kan olduğundan kan yoluyla hastalık bulaşması da daha az olmaktadır. Sonuç olarak gönüllü bağışçıların sayısının artması, toplumun sağlık düzeyi üzerine olumlu etki yapmaktadır.

Kan bağışlamak isteyen gönüllülere yapılan işlemler nelerdir?

Öncelikle donör adaylarına bir ‘donör değerlendirme formu’ verilerek bunu dikkatlice, doğru ve samimi cevaplar vererek doldurmaları ve altını imzalamaları istenir. Formu doldurup, verdiklerinde bu form ilgili arkadaşlarımız tarafından incelenir ve donör adayı ile yüz yüze, kısa bir görüşme yapılır. Bu görüşmede bazı sorular ve verilen cevaplar hakkında açıklama yapılmakta ve yanlış anlaşılmalar varsa düzeltilmektedir. Bu aşamada kan vericisi olmaya engel teşkil eden herhangi bir sorun yoksa fizik muayene (boy, kilo, tansiyon, nabız ölçümü ve gözle muayene) yapılır. Bu aşamada da bir sorunla karşılaşılmadıysa o zaman yapılacak testler için tüpe kan alınır. Alınan kan örneğinde kan sayımı ve diğer bazı testler yapılır. Eğer testler sonunda kan alınmasına engel bir sonuçla karşılaşılırsa, bu konuyla ilgili olarak donör adayına yazılı bir bilgilendirme yapılır. Kanda yapılan testlerde de engel bir durum tespit edilmezse bağışçı adayı kan alınmak üzere donör yatağına alınır ve bir ünite kan alınır. Kan alma işlemi 15 dakikadan daha az sürmektedir. Kan alımı sonrasında 10-15 dakikalık bir gözlem süresi vardır. Bu arada bağışçılarımıza yiyecek ve içecek ikramı yapılır ve kendilerine teşekkür ederek uğurlanırlar.”

“Kemik iliği, kan ve göbek kordonundan elde edilir”

Kök hücre bağışıyla ilgili de bilgiler veren Çakın, kemik iliği kanserleri, lenfomalar, çeşitli organ kanserleri, kemik iliğinin yetersiz çalıştığı veya çalışmadığı durumlar, kalıtsal anemiler, immün yetersizlikler, kalıtsal metabolik hastalıklarda kök hücre tedavisi uygulandığını belirterek de şunları kaydetti:

“Kök hücre; yaşam boyu kendi kendini yenileme ve farklı, tamamen olgun hücrelere dönüşebilme kapasitesine sahip hücrelerdir. İhtiyaç olduğu zaman kendilerinden sonraki hücrelere farklılaşarak, hücrelerin gelişimini, olgunlaşmasını ve çoğalmasını sağlarlar. Erişkin kök hücrelerden olan hematopoetik kök hücreler; tüm kan hücrelerine farklılaşabilirler. Kemik iliği, kan ve göbek kordonundan elde edilirler. Uygun koşullarda dondurularak canlılığını korurlar. Damar yolu ile verildiğinde kemik iliğine yerleşir ve hematopoezi (kan hücrelerinin oluşumu) başlatırlar. HLA, bir kişinin dokusunun diğer bir kişiye ne kadar uyduğunu gösterir. HLA doku tipi kalıtsal olup, kişinin kardeşleri, varsa ikizi en iyi eşleşme ihtimali olan kişilerdir. Hastanın ailesi içerisinde eşleşme bulunamaz ise tarama sizin gibi akraba olmayan kişiler arasında yapılmaya başlanır. Bir bağışçının, bir hasta için uygun olduğunun belirlenmesi, HLA doku tiplerinin eşleşmesi ile olur. Bağışçı ve hastanın HLA sonuçlarının yüksek oranda eşleşmesi, en iyi nakil sonucunun alınmasına neden olur.

Kimler kök hücre bağışçısı olabilir?

Kök hücre tedavisi kemik iliği kanserleri, lenfomalar, çeşitli organ kanserleri, kemik iliğinin yetersiz çalıştığı veya çalışmadığı durumlar, kalıtsal anemiler, immün yetersizlikler, kalıtsal metabolik hastalıklarda uygulanır. Kök hücre bağışçısı olmak isteyen bir kişi; 18-50 yaş aralığında olmalıdır. Sağlıklı bir kişi olmalıdır. Hepatit B, Hepatit C ve Sifiliz hastalığı geçirmemiş olan, kronik hastalığı bulunmayan, kanser, HIV (AIDS) tanısı almamış olan kişiler kök hücre bağışçısı olabilir.

Başvuru sonrası bilgilendirme görüşmesi yapılıyor

Kök hücre bağışçısı olmak için; başvuru sonrası bir bilgilendirme görüşmesi yapılır. Eğer bağışı kabul ederseniz, Gönüllü Kök Hücre Bağışçısı Bilgilendirme ve Onam Formunu doldurup imzalayarak bu bağışı resmi olarak onaylamanız sizden istenir ve ardından 3 tüp kan örneği alınır. Türk Kızılayı tarafından kan örnekleriniz HIV, Hepatit ve Sifiliz gibi enfeksiyon hastalıkları açısından test edilir. Bu hastalıkların varlığı tespit edilir ise bağışçı olamazsınız ve bu konuda bilgilendirilirsiniz. Eğer enfeksiyöz hastalıklar açısından test sonucunuz negatif ise kan örneğiniz HLA (insan lökosit antijeni) doku tipinizin belirlenmesi için TÜRKÖK Doku Tiplendirme Laboratuvarı’na gönderilir ve test sonuçları Kemik İliği Bankası’na aktarılır. Periferik kök hücre veya kemik iliği nakli bekleyen hastalar için bağışçı adayı olmak istiyorsanız ülkemizde ve dünyada nakil olmayı bekleyen herhangi bir hasta için sizin verileriniz de değerlendirmeye alınacaktır.”

 

 

ETİKETLER : kızılay kök hücre bağış
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›