Göktepe-2 kuyusunda sondaj başladı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz’de bulunan Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 5 milyon metreküp doğal gaz üretimine ulaştıklarını açıkladı. Yine Bartın açıklarında Batı Karadeniz’de bulunan Göktepe-2 kuyusunda yeni rezerv bulmak için sondaja başladıklarını ifade eden Bakan Bayraktar, Temmuz ayı içinde sondajı tamamlayacaklarını ve Türk milletine bir müjde vermek istediklerini kaydetti.
Bu haber 2024-05-27 09:45:47 eklenmiş ve 930 kez görüntülenmiştir.

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçtiğimiz gün akşam katıldığı programda Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yeşilkaya ve Gazeteci Sena Alkan’ın sorularını yanıtladı.

 

 

Habertürk TV ekranlarında canlı yayınlanan röportajında özellikle Türkiye’nin doğal gaz ve petrol üretimi, ABD ve Çin ziyaretleri, nükleer enerji ve yenilenebilir enerji konularda önemli açıklamalar yaptı.

 

 

2 milyon haneye Karadeniz Gazı

 

 

Sakarya Gaz Sahası’nda doğal gaz üretiminin yeni bir rekora ulaştığını ifade eden Bayraktar, Bartın başta olmak üzere binlerce haneye Karadeniz Gazı’nın ulaştığını belirterek “Şu anda Sakarya Gaz Sahası’ndan 5 milyon metreküp günde doğal gaz üretiyoruz. 20 milyon haneye doğal gaz gidiyor. Bunun yüzde 10’una yani 2 milyon haneye yetecek kadar doğal gazı bugün itibarıyla üretiyoruz.” dedi.

 

 

Göktepe-2 Kuyusu

 

 

Bayraktar, bir taraftan Karadeniz'de mevcut üretimi arttırırken bir taraftan da yeni keşifler için çalıştıklarını vurgulayarak Göktepe-2 kuyusunda sondaj yaptıklarını söyledi.

 

 

Fatih Sondaj Gemisi'nin, Karadeniz'deki yeni lokasyonu Göktepe-2 kuyusunda sondaj çalışmalarına başladığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sondajın 49 gün süreceğini ve Temmuz ayında tamamlanmasının planlandığını kaydederken “Ümit ediyorum bu sürecin sonucunda inşallah bir keşifle bunu milletimizle paylaşmış oluruz.” diye konuştu.

 

 

“Türkiye, doğal gaz merkezi olacak”

 

 

Bayraktar, Akdeniz’de 8 kuyu kazdıklarını ancak kayda değer ekonomik büyüklük ifade eden bir keşif yapamadıklarını söyleyerek “Doğu Akdeniz’den vazgeçmiş değiliz.” ifadelerini kullandı. Bayraktar, Türkiye’nin iç tüketimiyle, mevcut altyapısıyla, Avrupa’ya çıkış noktalarıyla ve kendi üretimiyle kendi ihtiyacının üzerinde doğal gaz alabilecek bir piyasaya yapısına ulaştığını bildirerek Türkiye’nin doğal gazın fiyatlandığı ve ticaretinin yapıldığı bir merkez olacağını söyledi.

 

 

Tedarik çeşitlendirmesi

 

 

Türkiye’nin bugün enerjisini yüzde 67’sini dışarıdan ithal eden, net ithalatçı bir ülke olduğunu vurgulayan Bayraktar, ABD ziyaretinde yapılan anlaşma ile uzun dönemli gaz tedariki konusunda bir adım attıklarını, bunun tedarik çeşitlendirilmesi açısından önemli olduğunu söyledi. Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni bir yıl içinde devreye almak istediklerini anlatarak Çin’e yaptığı ziyarette Trakya’ya yapılması planlanan nükleer güç santrali ile ilgili görüşmeler gerçekleştirdiklerine değindi.

 

 

“Şırnak, Türkiye’nin petrol başkenti”

 

 

Şırnak Gabar’da petrol üretiminin çok iyi gittiğinin altını çizen Bayraktar, günde 42 bin 500 varil üretim yaptıklarını, hedeflerinin 95 kuyuda 100 bin varil olduğunu vurguladı ve “Şırnak Türkiye’nin petrol başkentidir diyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

 

Gençlere destek olacak

 

 

Bayraktar, yapılan keşiflerin vatandaşın cebine nasıl yansıyacağı ile ilgili bir soru üzerine Sakarya Gaz Sahası’nda doğal gazın bulunduğu ay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği müjdeyle doğal gaz faturalarının bedava olduğunu, sonrasındaki 12 ayda da faturaların 25 metreküpe kadar olan kısmının bedava olduğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye Yüzyılı’nın vizyoner bir projesi olarak Aile ve Gençlik Bankası’nın hayata geçtiğini anımsatan Bayraktar, Gabar’dan, Sakarya Gaz Sahası’ndan ve madenlerden elde edilen gelirin yeni evlenecek çiftlere ve girişimci gençlere destek olmak amacıyla kullanılacağını söyledi.

 

 

Dünyada ilk 11’deyiz

 

 

Bayraktar, yenilenebilir enerji alanında Türkiye’nin bugün itibarıyla dünya ilk 11’inde olduğunu kaydederek “Türkiye, dünya yenilenebilir enerji kurulu gücünde 11’nci ülke. Avrupa’da 5’inci sıradayız.” dedi. Türkiye’nin her yıl 5 bin megavat rüzgar ve güneş enerjisi yapması gerektiğini belirten Bayraktar, “Biz bu yıl sonunda 5 bin megavat hedefini yakalayacağız. Cumhurbaşkanımızın benden özellikle istediği konu, deniz üstü rüzgarını mutlaka bu dönemde hayata geçireceğiz.” dedi.

ETİKETLER : Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›