Türk Mutfağı Haftası’nda Bartın’a özgü lezzetler tanıtıldı

21-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Türk Mutfağı Haftası kapsamında Bartın’da çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bando eşliğindeki yürüyüşle başlayan program etkinliklerinde usta aşçılar tarafından gerçekleştirilen Bartın’a özgü lezzetler sunuldu. Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, “Yöresel lezzetlerimiz bizlerin kültürüdür. Ülkemiz zaten hem yemek kültürü açısından hem de doğal ve tarihi güzellikleri açısından çok büyük potansiyeller barındırmaktadır. Bartın'ımız da bu anlamda Türkiye içerisinde gerçekten keşfedilmesi gereken bir ilimizdir.” dedi.
Bu haber 2024-05-24 11:36:56 eklenmiş ve 814 kez görüntülenmiştir.

 

“Bartın'ımız keşfedilmesi gereken bir il”

 

 

Haber: Kübra Nur AK

 

Foto: Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın’da 21-27 Mayıs “Türk Mutfağı Haftası” dolayısıyla kente ait lezzetlerin tanıtıldığı ve farklı yörelerin yemeklerin satışa sunulduğu etkinlik düzenledi.

 

 

Etkinliğe, Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Garnizon Komutanı Dz. Kd. Alb. Erkan Şahin, Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, Vali Yardımcısı Zeynep Topcu, İl Emniyet Müdürü Ünsal Hayal, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ersin Aslan, İl Genel Meclis Başkanı Turhan Kalaycı, Bartın İl Kültür Müdürü Özlem Koçak, Bartın protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

 

Hükümet Caddesi’nde bulunan Kent Müzesi önünden Bartın Belediye Bandosu eşliğindeki kortej yürüyüşüyle başlayan program, Gazhane Parkında son buldu.

 

 

Burada Coğrafi İşaretli Ürün Tanıtım Etkinliği kapsamında “Yeşilçam Ünlülerimiz Bartın’da” resim sergisi gezildi.  Bartın yöresine ait halk oyunları gösterisinin izlenmesinin ardından program, “Geleneksel El Sanatları ve Gastronomi” stantlarının gezilmesiyle devam etti.

 

 

Vali Arslan, gözleme pişirdi

 

 

Etkinlik kapsamında usta aşçılar tarafından da Bartın’a özgü görsel yemek sunumları da gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen sunumlar esnasında Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan da şef önlüğü giyerek gözleme pişirdi.

 

 

Koçak: “Bilinirliğine ve farkındalığına katkı sağlamak istiyoruz”

 

 

Programda konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Özlem Koçak, 2024 yılı Türk Mutfağı Hafta kutlamalarının “Sağlıklı, Geleneksel, Atıksız” ana temasının ile gerçekleştirildiğini belirtirken “Türk Mutfağı Haftası 2022 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle her yıl 21-27 Mayıs tarihleri arasında tüm dünyada ve ülkemizde eş zamanlı olarak kutlanmaktadır. 2024 yılı Türk Mutfağı Hafta kutlamalarımızın ana teması ‘Sağlıklı, Geleneksel, Atıksız’. Yurt içi faaliyet konseptimiz ise coğrafi işaretli ürünlerle Türk mutfağı kutlamaları. Yurdumuzun cennet köşelerinden Batı Karadeniz'in saklı cenneti, yeşil ve mavinin buluştuğu bu güzel coğrafyamızın Bartın mutfağıyla da taçlandırmak istiyoruz. Her mevsim farklı ürünler ile zenginleşen, yöresel lezzetlerimizin, esnaf lokantalarında, otel restoranlarında, kamu yemekhanelerinin menülerini dahil etmek bu sayede bilinirliğine ve farkındalığına katkı sağlamak istiyoruz. Bin yılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikaye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk Mutfağı Haftamız hafta boyunca farklı etkinliklerle devam edecek.” ifadelerini kullandı.

 

 

Vali Arslan: “Kendisini günden güne geliştiren bir ilimiz”

 

 

Bartın’ın Türkiye içerisinde keşfedilmesi gereken bir yer olduğunu belirten Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, ilimizin tanıtımı açısından haftanın önemine dikkat çekerken şöyle konuştu:

 

 

“Bartın'ımız 1800’lü yıllarda Osmanlı donanmasına savaş gemileri üreten, İstanbul'un iki yanını süsleyen yalıların kereste ihtiyacını karşılayan, yurt dışına dahi yumurta ihraç eden tarihte önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Bartın’ımız bereketli toprakları ile yöresel lezzetler açısından tarih boyunca kendini geliştirmiştir. İlimiz doğasıyla, mavisiyle, deniziyle, yeşiliyle, kültürüyle, tarih ve deniz turizmi açısından çok güzel bir şehir. Bartın’ımız bizim açımızdan çok kıymetli. Maviyle yeşilin buluştuğu Batı Karadeniz'in incisi, keşfedilmeyi bekleyen sürekli kendisini günden güne geliştiren bir ilimiz. Tabii bu anlamda Bartın’ımızda bizlerin coğrafi işaret aldığımız ürünlerimiz de var. Ağda tatlımız, beyaz baklavamız, incir dondurmamız, kabak burma tatlımız, pirinçli mantımız, tatlı böreğimiz, çöven ekmeğimiz, yağlı gözlememiz, yumurtalı ıspıt yemeğimiz, coğrafi işaretli lezzetlerimiz arasında yerini almıştır. Yöresel lezzetlerimiz bizlerin kültürüdür. Ülkemiz zaten hem yemek kültürü açısından hem de doğal ve tarihi güzellikleri açısından çok büyük potansiyeller barındırmaktadır. Bartın'ımız da bu anlamda Türkiye içerisinde gerçekten keşfedilmesi gereken bir ilimizdir.

 

 

“Bir yıl boyunca bizler Bartın'ımızı dünyaya tanıtacağız”

 

 

Bizler de kısa süre içerisinde Visit Bartın isimli sitemizi oluşturduk. Yayına geçecek. Kısa süre içerisinde de bu vesileyle Bartın'ımızı daha çok tanıtacağız. Haziran ayının 10’undan itibaren de Bartın'ımızda gerçekleştirdiğimiz Bartın'ımızın hem yemeklerini, hem tarihini, kültürünü, turizmini anlatan görsellerden oluşan, videolardan oluşan görüntüleri Türk Hava Yolları uçaklarında yayınlanacak. Bir yıl boyunca bizler Bartın'ımızı dünyaya tanıtacağız. İnşallah çok da daha fazla turist çekme imkanına kavuşacağız. Ama bizlerin yapmaları gereken şeyler var. Tabii ki turistleri ağırlayacağız. Ama bunun için de bizlerin de altyapılarımızı oluşturmamız gerekiyor. Yöresel lezzetlerimiz de bunlar içerisinde öneme sahip. Maalesef Bartın’ımızda yöresel lezzetleri sunduğumuz bir mekanımız yok. Bu anlamda bizler gerek özel sektördeki mekanlarımızdan, gerekse il müdürümüzün de söylediği gibi kamu kurum, kuruluş yemekhanelerinde de Bartın'ımızın yöresel lezzetlerini tanıtacak şekilde menülerimizde yer vermeyi istiyoruz ve bu konuda da özel sektör işletmelerimizden de destek bekliyoruz.

 

 

“Yöresel ürünlerimizi ülkemiz genelinde ve dünya çapında tanıtmaktır”

 

 

Sayın Cumhurbaşkanımızın eşlerinin himayelerinde gerçekleştirilen 3 yıldır yürüttüğümüz Türk Mutfağı Haftası kutlamalarımızın bu yılki ana teması; sağlıklı, geleneksel ve atıksız yemekler ile Türk Mutfağında farkındalık yaratmak. Ürünlerimizin ticari olarak erişilebilirliğini ve yaygınlığını artırmak, yöresel ürünlerimizi ülkemiz genelinde ve dünya çapında tanıtmaktır. Bartın’a özgü lezzetleri tanıtacağımız Türk Mutfağı Haftasının kültürel mirasımızın yaşatılması ve Türk Mutfağının güçlendirilmesine vesile olmasını temenni ediyor, bu haftanın kutlanmasında emeği geçen tüm her kesime ve yerel yönetimlerimize, kamu kurum ve kuruluşlarımıza, özel sektörümüze çok teşekkür ediyorum.”

 

 

İlimize özgü lezzetler ikram edildi

 

 

Etkinlik usta aşçılar tarafından katılımcılara Bartın’a özgü; Bartın mantısı, Ağda tatlısı, Gözleme, Ispıt kavurma, Tavuklu börek, Tatlı börek, Kabak böreği, Pumpum çorbası, Beyaz baklava, Şapşap köfte ve Gartlaç ekmeği ikram edilmesiyle sona erdi.

ETİKETLER : Türk Mutfağı Haftası Bartın Hükümet Caddesi Bartın Belediye Bandosu Gazhane Parkı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›