Platform’dan toplantıya “katılmama” kararı!

Amasra’daki Amasra’da Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde “Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı’na katılmama kararı alan Bartın Platformu’ndan yapılan açıklamada; “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ve bürokratlarının, 2005’de kiraladığı kömür sahasıyla ilgili olarak tam 20 yıl sonra, sözleşmenin bitmiş olması geren 2024 yılında ilk kez kömür çıkarmayla ilgili bir ÇED süreci için başvuran Hattat’ın keyfine göre 16.04.2024 tarihinde yapmayı planladığı Halkın Katılımı toplantısına katılmayacağımızı bildiriyoruz. Hattat’ın keyfine göre sulandırılan bu sürecin her zaman olduğu gibi hukuki takipçisi olduğumuzu kamuoyuna ilan ediyoruz.” denildi.
Bu haber 2024-04-17 10:03:29 eklenmiş ve 214 kez görüntülenmiştir.

 

“Hukuki takipçisi olduğumuzu ilan ediyoruz”

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş. tarafından Bartın İli, Amasra İlçesi, Tarlaağzı, Kaleşah, Kum, Bostanlar, Topderesi, Gömü ve Kazpınarı Köyü Mevkii ile Bartın İli, Merkez İlçesi, Kaman, Uzunöz ve Uğurlar Köyü Mevkii’nde planlanan “Kömür Hazırlama (Lavvar) Tesisleri, Lavvar Atığı Depolama Tesisleri, Dolgu Alanı İle Rıhtım ve İR 86970 Numaralı Ruhsat Sahasında Taşkömürü Üretimi Entegre Projesi” için Amasra’da ÇED sürecinde Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı, dün Amasra’da yapıldı.

 

 

Amasra Gençlik Spor İl Müdürlüğü Kapalı Spor Salonu’nda yapılan toplantı öncesinde Bartın’da yıllardır termik santrale karşı büyük mücadele veren Bartın Platformu, toplantıya katılmama kararı aldığını duyurdu.

 

 

“HATTAT’ın aklını başına ancak 20 yılda getirebildik”

 

 

Bartın Platformu tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

 

 

“Hattat Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurarak yeni bir ÇED süreci başlattı. Bu sürecin başından beri, içinde ilk kez termik santral olmayan kömür çıkarmak için başlatılan bir ÇED süreciymiş (!). Sene oldu 2024, Hattat’ın ilk kez kömür çıkarmak için bir ÇED süreci başlattığını görüyoruz. Halbuki 2005 yılında Amasra B sahasını devletten 20 yıllık süreyle kiralayan Hattat’ın rödovans sözleşmesinin süresi 2024 yılında bitmesi gerekiyordu. Bartın Platformu’nun önderliğinde Bartın Amasra halkının sürdürdüğü kararlı mücadele HATTAT’ın aklını başına ancak 20 yılda getirebildik.

 

 

“Defalarca kez haykırmışlardı”

 

 

Hattat şirketinin 2005 yılından itibaren Amasra ilçesi Gömü ve Tarlaağzı köylerinde termik santral kurma teşebbüsü içinde olduğu herkes tarafından biliniyor.  Hattat tarafından yapılması planlanan Termik santrallere ilişkin halkın katılımı toplantıları ilk kez 24-25 Kasım 2010 tarihlerinde yapılmak istenmiş, fakat Bartın-Amasra halkının yoğun itiraz ve tepkisi nedeniyle yapılamamıştı. Termik santral ile ilgili olarak yapılmak istenen ondan sonraki bütün halkın katılımı toplantıları da halkın yoğun tepkisi nedeniyle yapılamamıştı. Bartın ve Amasra halkı yörelerinde ‘Termik Santral’ yapılmasını istemediklerini Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlarına, merkezdeki ve yereldeki bürokratlarına defalarca kez haykırmışlardı.

 

 

“Samimi ve gerçek bulmuyoruz”

 

 

Özellikle 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı ve diğer alt ölçekli planlarda Termik santral yapımı için yapılan değişikliklerin iptalinden sonra Hattat şirketi sahibi ve yetkilileri kamuoyuna Termik santral yapımından vazgeçtiklerini beyan etmelerine rağmen, bu planlarda termik santrallere yer veren idari işlemlerin mahkemeler tarafından iptal edilmesine karşı çıkarak, bu iptal kararlarını üst mahkemelerde temyiz etmişti. Böylece ‘Termik Santral yapımından vazgeçme beyanınız samimi ise planların iptaline dair dört adet davadaki temyizlerinizi çekiniz’ şeklindeki Amasra ve Bartın halkının taleplerini yerine getirmemişti. Bu nedenle ‘Ben kömürcü Mehmet ağa değilim, ben Sanayücü Mehmet ağayım diyen Mehmet Hattat’ın Çevre Düzeni Planı ve üç adet alt ölçekli plandaki aleyhine sonuçlanan davaları temyiz etmiş olması nedeniyle ‘ben Termik Santral yapımından vazgeçtim’ söylemlerini samimi ve gerçek bulmuyoruz.

 

 

“Her zaman olduğu gibi hukuki takipçisi olduğumuzu kamuoyuna ilan ediyoruz”

 

 

Bu süreçle ilgili olarak daha önce  08.02.2024 tarihinde duyurusu yapılıp, yerel seçimler nedeniyle ertelenen edilen ÇED Halkın katılım toplantısı, yarın 16.04.2024 tarihinde Amasra Gençlik  Spor İl Müdürlüğü Kapalı Spor Salonunda saat 14.00’de Halkın Katılımı toplantısı düzenleneceği Bartın Valiliği sitesinden 15.04.2024 tarihi ile ilan edildi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve bürokratlarının daha önceki ÇED süreçlerini uygulamada rutin ve aynı zamanda bir formalite prosedür olarak gördüğünü Amasra ve Bartın halkı yaşayarak görmüştür. Çevre Kanunu’nu ve ÇED yönetmeliklerindeki Halkın Katılımı ve devamında İDK toplantılarını, Kamu kurumlarının görüşlerini tamamlanması gereken formalite ve prosedür olarak gören Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ve bürokratlarının, 2005’de kiraladığı kömür sahasıyla ilgili olarak tam 20 yıl sonra, sözleşmenin bitmiş olması geren 2024 yılında ilk kez kömür çıkarmayla ilgili bir ÇED süreci için başvuran Hattat’ın keyfine göre 16.04.2024 tarihinde yapmayı planladığı Halkın Katılımı toplantısına katılmayacağımızı bildiriyoruz. Hattat’ın keyfine göre sulandırılan bu sürecin her zaman olduğu gibi hukuki takipçisi olduğumuzu kamuoyuna ilan ediyoruz.”

 

ETİKETLER : Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş. Amasra
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›