Bayram tatili için yola çıkacaklara Uzun’dan uyarı!

Bartın Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Özcan Uzun, 9 günlük Ramazan Bayramı dolayısıyla yola çıkacak olan sürücülere uyarılarda bulundu. Yaptığı uyarıda sürücülerden bakımsız araçlarla yola çıkmamalarını isteyen Uzun, kurallara harfiyen uymalarını ayrıca yorgun ve uykusuz araç kullanmamaları gerektiğini hatırlattı.
Bu haber 2024-04-08 09:22:27 eklenmiş ve 23556 kez görüntülenmiştir.

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Bartın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Özcan Uzun, yaptığı açıklamada, 9 günlük Ramazan Bayramı tatili süresinde trafikte yaşanacak yoğunluğa dikkat çekerek, yaşanabilecek trafik kazalarına karşı araç sürücülerinin önlem alması gerektiğine dikkat çekti.

 

 

“Uzun yolda ciddi problemler çıkarabilir”

 

 

Sürücülerden trafik kurallarına harfiyen uymalarını isterken ayrıca bakımsız araçla trafiğe çıkmamalarını yine yorgun ve uykusuz araç kullanmamalarını isteyen Uzun,  yaptığı açıklamada şu uyarlarda bulundu:

 

 

“Araçlarda her şey yolunda görünse bile şehir içi trafikte fark edilmeyen sorunlar, uzun yolda ciddi problemler çıkarabilir. Bu nedenle yola çıkmadan önce aracınızın lastiklerini ve aküsünü kontrol ettirmenizde fayda var. Lastiklerinizin diş derinliği yetersizse, mutlaka yenileriyle değişim yapılmalı. Havaların ısındığı bu günlerde kış lastikleri mevsime uygun lastiklerle değiştirmeli. Aracınızın yolla tek temas noktası olan lastikler, sürüş güvenliğinin en önemli unsurudur. Yapısı gereği yaz koşullarına uygun olmayan kış lastiklerini yaz aylarında kullandığınızda, aracın yol tutuşu azalır ve fren mesafesi artar. Ayrıca yapısı gereği sıcak havalarda yolla temas eden yüzeyi daha geniş olacağı için kış lastiklerinin ısınan havalarda kullanılması durumunda yuvarlanma direnci artar, bu da sürüş güvenliğinin azalmasını ve yakıt tüketiminin artmasına neden olur.

 

 

Uykusuz araç kullanmayın

 

 

Özellikle uzun yolda gündüze göre daha zor ve riskli olan gece yolculuğu, yolların daha boş olması nedeniyle kimi sürücüler tarafından daha çok tercih ediliyor ama yapılan araştırmalar gece yolculuklarında gündüze nazaran üç kat daha fazla kaza gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Mümkün olduğunca gündüz seyahatlerini tercih etmekte fayda var, gece yolculuğu yapılacaksa da yola dinlenmiş olarak çıkmak önemli. Uykusuz ve yorgun bir biçimde direksiyon başına geçmekten kaçınılması, mümkünse dönüşümlü araç kullanılması ve molaların ihmal edilmemesi önemli.

 

 

Kurallara harfiyen uyun!

 

 

Yola çıkmak için araca binildiğinde sürücü ve yolcular mutlaka emniyet kemerlerini takmalı. Çocuk oto koltuğu kemeri de mutlaka kontrol edilmeli. Bunun yanı sıra, yasal hız limitlerine mutlaka uyulmalı. Gidilecek yere bin an önce varmak yerine sağ salim varmanın daha önemli ve kıymetli olduğu asla akıllardan çıkartılmamalı. Kazalarda en önemli faktörlerden biri de sabırsız ve gözü kara sürücülerin hatalı sollamaları olarak karşımıza çıkıyor. Bu yüzden siz siz olun yolun müsait olmadığı, noktalarda asla önünüzdeki aracı sollamaya kalkmayın. İster yerleşim birimleri içinde ister şehirlerarası yollarda olsun trafik işaretlerine harfiyen uyun.”

 

ETİKETLER : Bartın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Özcan Uzun
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›