“Türkiye tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlı hale geldi”

Saadet Partisi Bartın İl Başkanı Ünal Yurtbay, partisinin tarım ve hayvancılık politikasını kamuoyu ile paylaştı. İktidarın tarım ve hayvancılıkta uyguladığı ithalat politikasını eleştiren Yurtbay, “Türkiye tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlı hale geldi. Türkiye kendisine ve komşularına yetecek potansiyele sahip. Verimli toprakların en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekir. Son süreçte izlenen politikalar nedeniyle ülkenin tarımda uygulanan politikaları yazboz tahtasına döndü.” dedi.
Bu haber 2019-08-06 17:05:23 eklenmiş ve 183 kez görüntülenmiştir.

 



Tarımı hızla geliştirip tarım ürünleri ihraç ederek ülkemizi güçlendirmenin mümkün olduğunu söyleyen Saadet Partisi Bartın İl Başkanı Ünal Yurtbay, Partisi’nin 17 maddelik tarım ve hayvancılık reçetesini kamuoyuna açıkladı.


“Tarım politikaları yazboz tahtasına döndü”

Her türlü sıkıntının üstesinden gelinebileceğini ifade eden Yurtbay, “Ancak tarım ve hayvancılıkta yaşanacak bir sıkıntı üretim ve tüketim dengesini bozar. Türkiye tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlı hale geldi. Türkiye kendisine ve komşularına yetecek potansiyele sahip. Verimli toprakların en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekir. Son süreçte izlenen politikalar nedeniyle ülkenin tarımda uygulanan politikaları yazboz tahtasına döndü. Yapılan yatırımların 6 ile 12 ay içerisinde üretime döndüğü bir gerçek. Bu sebeple hızlı kalkınma öncelikle tarım sektörüyle gerçekleşir.” dedi.

“İhtiyaç olmadığı halde niye ithalat yapıldı?”

Türkiye’de besicilik yapan yaklaşık 180 bin işletmenin olduğunu söyleyen Yurtbay, şunları kaydetti:

“Söz konusu işletmelerden sadece yüzde 2’sinde 500 baş üzeri hayvan bulunuyor. Besiciler 2018 yılında yapılan ithalat nedeniyle sıkıntılı bir süreçten geçti. Bu plansız ithalat besicileri büyük bir krizin içine sürükledi. Ete talebin arttığı yıllarda bile ortalama 500 bin baş besilik hayvan ithal edilirken, 2018 yılında bunun iki katından fazla yani 1 milyon 212 bin baş besilik hayvan ithal edildi. Besilik hayvan ithalatı yetmiyormuş gibi 133 bin baş kasaplık hayvan ithal edildi. Bu da yetmiyormuş gibi, 240 bin baş kesimlik koyun ithal edildi. Bu da yetmiyormuş gibi, 56 bin ton kemikli, kemiksiz et ithal edildi. Bütün bu ithalatlara ise toplam 2 milyar dolar para ödendi.”

Hızla tarımı geliştirebiliriz

 

Tarımın hızla geliştirilip tarım ürünleri ihraç ederek ülkemizin güçlendirme yoluna girilmesi gerektiğini kaydeden Yurtbay, “Tarımı hızla geliştirip tarım ürünleri ihraç ederek ülkemizi güçlendirme yoluna girmeliyiz. Bunu kesinlikle sağlarız, biz buna inanıyoruz. Biz çiftçinin bu toprağı ekip biçmesi yanı sıra hayvan yetiştiriciliği yapması ile kendi geçimini sağlarken ülkeyi de ayağa kaldıracağına inanıyoruz.” diye konuştu. 

“Tarımı ve hayvancılığın problemlerini ancak biz çözeriz”

“Tarım ve hayvancılığı problemlerini ancak Saadet Partisi olarak biz çözeriz.” diyen Yurtbay, 17 maddelik tarım ve hayvancılık reçetesini şöyle açıkladı:

 

“Meralar ranta değil, hayvanlara tahsis edilmeli”

“Öncelikle büyükbaş canlı erkek hayvan ve et ithalatı derhal durdurulmalıdır. Tarıma bütçeden ayrılacak kaynağın gayrisafi milli hâsılanın yüzde birinden az olamaması gerekiyor. Devlet, hayvansal üretim yapan işletmeleri üretimin her kademesinde desteklemelidir. Aile tipi hayvancılık işletmeleri desteklenmelidir, geliştirilmelidir. Başta yem olmak üzere, mazot, elektrik, personel ve işletme giderleri bölgesine bakılmaksızın teşvik kapsamına alınmalıdır. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın bel kemiği durumunda olan meralar tekrar hayvancılık amaçlı kullanıma geçirilmelidir. Öncelikle mevcut çayır ve meraların muhafazasına çalışılmalı ve bu alanlar ıslah edilmeli, kalitesi yükseltilmelidir. Meralar ranta değil, hayvanlara tahsis edilmelidir.

 

Desteklenmeli

Tarımda ve hayvancılıkta Ar-Ge çalışmaları desteklenmeli ve bütçeden yeterli payı ayrılmalıdır. Çoban ve bakıcı temini önemsenmeli, özendirilmeli ve çoban eğitimi yapılarak çoban yetiştirilmelidir. Çoban ücretleri, sigortaları belirli sürelere kadar devlet tarafından karşılanmalıdır.

 

Sınırlardaki izinsiz hayvan girişleri engellenmeli

 

Hayvancılık işletmelerinin çoğunda kaba yem açığı bulunmaktadır. Bu açığın giderilmesi için yem bitkileri ekim alanları artırılmalıdır ve desteklenmelidir. Sınırlarımızdan izinsiz hayvan girişleri engellenmeli.

 

“Durum ciddi biçimde kontrol edilmeli”

 

Hayvan hastalıkları ile mücadelede kullanılan ilaçlar mutlaka kontrol altına alınmalıdır.
Yetiştirici hayvanlarını işletmeye koyduğu zaman, bakım süresi sonunda etini kaça satacağını işin başında bilmelidir.
Damızlık hayvanlar için ise arızi sebepler dışında en az 7 yıl kesim yasağı getirilmelidir ve durum ciddi biçimde kontrol edilmelidir.

 

“Damızlık hayvan yetiştirilmesi teşvik edilmeli”

 

Ülkemizin şartlarına uygun üstün vasıflı kültür ırkı damızlık hayvan yetiştirilmesi teşvik edilmeli ve bu işletmelere teknik, sağlık, pazarlama ve finans destekleri sağlanmalıdır.”

 

ETİKETLER : Bartın Saadet Partisi İl Başkanı Ünal Yurtbay tarım ve hayvancılık reçetesi
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›