Adalet Bakanı Tunç’tan yeni anayasa vurgusu

Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı Toplantısı’nda konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yeni anayasa vurgusu yaparak, “Herkesin ve her kesimin kendini özgür hissettiği ve katkı verdiği demokratik bir ortamda yeni anayasa yapmak, bizim değişmez ve değiştirilemez gündemimiz, vazgeçilmez hedefimizdir” diye konuştu.
Bu haber 2023-10-23 11:02:14 eklenmiş ve 42 kez görüntülenmiştir.

 

“Yeni anayasa yapmak vazgeçilmez hedefimizdir”

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 23, 24, 25, 26 ve 27. Dönemlerde Bartın Milletvekili olarak görev yapan ve milletvekili seçildiği 2007 yılından itibaren 16 yıl boyunca kesintisiz TBMM Adalet Komisyonunda üye, sözcü, Başkanvekili olarak görev yaptıktan sonra 2020 yılında TBMM Adalet Komisyonu Başkanı seçilen ardından da TBMM AK Parti Grup Başkanvekili olarak görev yaptıktan sonra 28 Mayıs 2023 günü ikinci turu yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından kurulan kabinede Adalet Bakanı olarak atanan Yılmaz Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi Ve İnsan Hakları Eylem Planı Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu.

 

 

Yargıda reform iradesi kesintisiz devam edeceğini ifade eden Bakan Tunç, “Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı belgelerinde olduğu gibi, yeni hazırlanacak belgelerimiz de reform irademizin kesintisiz devam edeceğinin göstergeleridir” dedi.

 

 

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına da değinen Adalet Bakanı Tunç, “Türkiye olarak, bölgede kalıcı istikrar ve barışın tesisi için çalışmayı sürdüreceğiz. Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

 

 

“Hazırlık çalışmalarına başladık”

 

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı'nın, adalete güvenin artması, vatandaşların yargı hizmetlerinden en adil ve etkin şekilde yararlanabilmesi için devletin tüm kurumlarına hedefler koyup ve görevler yüklediğini söyledi. Bugüne kadar hukuk devletinin güçlendirilmesi, hak ve özgürlüklerin korunup geliştirilmesi, etkin ve hızlı işleyen bir adalet sisteminin oluşturulması amacıyla önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Bakan Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

 

“Bundan önceki Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı belgelerinde olduğu gibi yeni hazırlanacak belgelerimiz de reform irademizin kesintisiz devam edeceğinin göstergeleridir.

 

 

2019-2023 yılları için uygulamaya konulan Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin uygulama dönemi yılsonu itibarıyla sona ereceğinden vakit kaybetmeksizin yeni belgemizin hazırlık çalışmalarına başladık. Aynı zamanda uygulama dönemi sona eren İnsan Hakları Eylem Planı için de eş zamanlı olarak hazırlık çalışmalarına başlamış bulunmaktayız.”

 

 

“Çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız”

 

 

Vatandaşların, yargı hizmetlerinin adil olmasının yanı sıra kaliteli ve hızlı olarak sunulmasını da talep ettiklerini belirten Bartınlı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Bizim amacımız vatandaşlarımızın beklentilerini karşılamak ve daha etkin işleyen bir yargı sistemini ülkemize kazandırmaktır” dedi.

 

 

Yargılamaların uzun sürmesinin çözülmesi gereken önemli bir problem olduğunu dile getiren Bakan Tunç, buna yönelik politikaları, yeni yargı reformu stratejisiyle ortaya koyacaklarını bildirdi.

 

 

“Önümüzdeki dönemde özellikle ceza adaleti sisteminin etkinliğine yönelik çalışmalarımızı da yoğunlaştıracağız” diyen Adalet Bakanı Tunç, yargılamaların makul sürede tamamlanmasının önemini vurguladı.

 

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, suçluların cezasız bırakıldığı yönündeki eleştirilerin önüne geçmek için de çalışmalar yürüteceklerini bildirdi.

 

 

“Ülkemizi ve milletimizi daha da güçlendirecek”

 

 

Türkiye Yüzyılı'nda hukuk devletini daha da güçlendirme, temel hak ve özgürlükleri daha da kuvvetlendirme yolunda emin adımlarla ilerlendiğini belirten Bakan Tunç, “Türkiye Yüzyılı vizyonunun kuşkusuz en önemli başlığı, yeni bir sivil anayasanın hayata geçirilmesidir. Herkesin ve her kesimin kendini özgür hissettiği ve katkı verdiği demokratik bir ortamda yeni anayasa yapmak, bizim değişmez ve değiştirilemez gündemimiz, vazgeçilmez hedefimizdir. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına, Türkiye Yüzyılı'na, yeni anayasayla başlamak ülkemizi ve milletimizi daha da güçlendirecektir” ifadelerini kullandı.

 

 

Bakan Tunç, gelecek dönemde Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı'nı ile temel hak ve hürriyetlerin daha da güçleneceği, yargı mensuplarının daha kaliteli hizmet sunacağı bir ortamı hazırlayacaklarını bildirdi.

 

 

Adalet Bakanı Tunç, yaptıkları tüm çalışmaların, daha güvenilir bir adalet hizmeti sunma, vatandaşların adalete erişimini daha da kolaylaştırma, temel hak ve hürriyetleri daha üst seviyede tahkim etme amacına dayandığını da sözlerine ekledi.

 

 

“Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız”

 

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına ilişkin, “Türkiye olarak, bölgede kalıcı istikrar ve barışın tesisi için çalışmayı sürdüreceğiz. Sorunun çözümünün başkenti doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasından geçtiğini ifade etmeye devam edeceğiz. Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız" dedi.

 

 

İsrail'in Gazze'ye yönelik, en temel insani değerleri dahi hiçe sayan saldırılarından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getiren Bakan Tunç, içerisinde kadınların, çocukların ve masum sivillerin olduğu bir hastaneyi acımasızca vuran zihniyeti lanetlediğini söyledi.

 

 

Türkiye'nin bölgede barış ortamının sağlanması için gösterdiği çabaya değinen Adalet Bakanı Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, şimdiye kadar devlet ve hükümet başkanı seviyesinde 18 liderle telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da bölgeye giderek yoğun bir diplomasi trafiği sürdürdüğünü aktardı.

 

 

“Batılı ülkeler, ateşe körükle gitmek dışında hiçbir adım atmadılar”

 

 

Türkiye'nin Filistin'e yardım elini uzattığını, 3 uçak dolusu insani yardım malzemesinin bölgeye ulaştırıldığını belirten Bakan Tunç, şunları kaydetti:

 

 

 

“Türkiye'nin bölgedeki ateşi söndürmeye yönelik çalışmaları devam ederken ne yazık ki bölgeye uçak gemilerinin gönderilmesi, Filistin halkına yönelik yardımların engellenmesi ve masum sivillerin toptan cezalandırılmasına yönelik girişimler tüm dünyanın gözü önünde cereyan ediyor. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kuruluşlar, sorumluluklarını yerine getiremiyorlar. BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes önerilerini görüşmek için yaptığı her toplantıda bu öneriler ABD'nin vetosuyla reddedildi.

 

 

İnsan hak ve hürriyetleri konusunda mangalda kül bırakmayan Batılı ülkeler, ateşe körükle gitmek dışında hiçbir adım atmadılar. İsrail'in katliamlarını destekleyerek, masum sivillerin katledilmesinde rol oynadılar. Uluslararası medya organları taraflı yayınlarıyla adeta soykırımı aklama yarışına girdiler.”

 

 

Adalet Bakanı Tunç, güvenli bölge denilen alanlara göç eden masum insanların, dünyanın gözü önünde, sınır kapılarında, camilerde, okullarda, hastanelerde ve sivil yerleşim yerlerinde bombaların altında yaşamını yitirdiğini söyledi.

 

 

“Filistin’de uluslararası anlaşmalar yok sayıldı”

 

 

Filistin'de büyük bir vahşet, soykırım ve savaş suçuna şahit olduklarını anlatan Bakan Tunç, "İnsanlığa karşı suç teşkil eden bu saldırıların faillerini lanetliyorum. Yüreklerimizi dağlayan bu katliamlardan, failler kadar 7 Ekim'den bu yana yaptıkları açıklamalarla ateşe benzin dökenler de sorumludur" dedi.

 

 

Filistin'de uluslararası anlaşmaların yok sayıldığını dile getiren Adalet Bakanı Tunç, ana amacı sivillerin korunması olan Cenevre Sözleşmesi'nin ihlal edildiğini, savaş suçlularını tanımlayan uluslararası belgelerin dikkate alınmadığını bildirdi.

 

 

Bakan Tunç, “Türkiye olarak, bölgede kalıcı istikrar ve barışın tesisi için çalışmayı sürdüreceğiz. Sorunun çözümünün, başkenti doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasından geçtiğini ifade etmeye devam edeceğiz. Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız” diye konuştu.

ETİKETLER : Türkiye Büyük Millet Meclisi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›